miercuri, 10 august 2011

Iar tigani, romii si romanii

Inca o faza naspa, cu explicatii despre romani si Romania. De data asta cu o baba poloneza. Ma intreaba ea vesela de unde sunt (ma rog, ma recunoaste dupa accent ca nu-s de-a lor), eu ii raspund la fel de vesela ca din Romania (aticipand ceea ce urmeaza), ea se schimba la fata (pe bune, chestia asta ma termina, cand ii vad pe polonezi ca se schimba la fata, cum din simpatie – asteptand sa fiu englezoica sau frantuzoica – trec la dispret), si incepe cu dumele.

Baba poloneza: Precis e mai bine in PL ca acolo (adica Romania).

Eu, fara chef dupa ce i-am vazut mutra: Eh, e tot asa. (Fals, nu e, dar nu am vrut sa-i dau satisfactia).

Ca ea stie ca e mai rau, ca a fost Ceausescu in Romania.

Eu: acum 20 de ani

Ea: nu, mai recent

Eu: exact acum 21 de ani. Am luat ca reper 1990, ca oricum era Decembrie 1989

Ea: Ca a auzit ea povesti despre Romania, ca oamenii traiau rau si Ceausescu le-a facut apartamente fara bai.

Eu (deja iritata): De fapt apartamentele comuniste din Romania erau mai bune decat cele din Polonia. Stiti cum sunt facute apartamentele comuniste din Polonia, ca au o camera impartita in doua, jumate camera si jumate bucatarie, iar bucataria nici macar nu are fereastra, ei bine in Romania asa nu s-au facut, erau mici, dar macar bucataria avea fereastra. Si aveau toate baie.

Ea: dar era rau pe vremea lui Ceausescu.

Eu: nu era asa de rau.

Ea: Pai, dumneata arati bine, dar ma rog ... pe aici Romania nu are o imagine prea buna ... cu rromii...

Eu: a, da cu tiganii, resprezinta vreo 3% din populatia Romaniei (recunosc, nu stiu exact cat reprezinta conform datelor actuale, asa ca am zi 3, doar ca sa-i explic ca is si ei acolo o minoritane, ca sa nu-si mai inchipuie ca romanii sunt tigani)

Mai voiam sa-i explic cate ceva cu diferenta dintre romani si tigani, dar s-a deschis usa si am intrat la doctor.

Pe bune, urasc chestiile astea. Deja m-am saturat. Trebuie sa se schimbe ceva. M-am saturat sa mai explic pentru tot restul vietii cine sunt si de unde vin.