luni, 9 ianuarie 2012

Placerea romanilor de a aplauda

Romanii adora sa aplaude, orice, oricand si pe oricine.

Pe TVRi discursul lui Basescu, plin de aberatii, vanitati si umiliri. Am prins doua fragmente. Primul: Rosia Montana, in care presedintele incerca sa isi motiveze (slab) decizia. O decizie proasta, mai ales in contextul politic actual, cu functionari publici si clasa politica corupta pana in maduva oaselor, care nu v-a negocia niciodata un contract favorabil de extractie a minereurilor din „muntii nostrii, ce „aur poarta”, preferand sa cersesca „din poarta-n poarta”, o mita rapida si sigura.

Nu mai zic de cianura, nu mai zic de mediu. Presedintele sustinea in discurs mineritul, o activitate pe care tarile dezvoltate (astea spre care tindem si noi) au renuntat sa o mai practice in propria lor tara. O fac in alta parte, acolo unde exista mai mult zacamant, pot platii imfim forta de munca si mediul nu ii intereseaza. In tara lor isi valorifica altfel resursele naturale, prin turism de exemplu, dar si la asta suntem noi experti. Experti cu frunza si fara turisti.

Al doilea: in timpul dicursului, lui Basescu i-au scapat cuvintele „statele unite ale Europei” in loc de Uniunea Europeana, o scapare frenetic aplaudata de aplaudicii din sala. Nu ii inteleg demersul, pentru o idee fumata, ce nu a functionat atunci si care, cu siguranta nu v-a fi reluata acum, intr-o situatie de criza globala, cand fiecare tara strange randurile spre binele propriilor cetateni si in detrimentul strainilor. Gasesc penibile si umilitoare pentru romani cuvinte venite din gura presedintelui Romaniei (tara proaspat neacceptata in Schengen), ai care cetateni (ce-i drept tigani, dar cetateni) „europeni”, sunt deportati din Franta. Pai, daca tot suntem in Uniune si Uniunea zice ca cetatenii ei (toti, de orice rasa sau culoare) isi pot intinde cortul in orice tara a Uniunii doresc muschiul lor, atunci de ce ne dau francezii afara, bre? Ce suntem noi, cetateni de mana a doua a „statelor unite ale Europei” sustinute de taman liderul nostru ales si platit de noi?

Adica, pe de o parte liderul se da mai integrat decat integrarea, iar pe de alta accepta ca „statele” sa-i umilesca si sa-i neindreptateasca compatriotii. Cine le garanteaza romanilor, romani, muncitori sau studenti (ca si aplaudicii din sala) ca nu vor fi ei urmatorii pe lista deportarilor?

Probabil presedintele, care in loc sa gandesca strategic o buna gestionare a crize in care si Romania se afla, o da pe pupicurisme „europene” fara nici un rost.

Dar nu ma supara presedintele, el poate sa faca ce vrea, sa sustine orice doreste, oricum e la ultimul mandat si poate spera la o functie europeana, nu, durerea mea e pentru cei din sala, ce doar aplauda frenetic, fara sa gandesca, fara sa analizeze, ca la un vechi congres al PCR.

Poate ca asta e slabiciunea romanilor, suntem obisnuiti sa aplaudam, orice prostie debiteaza un functionar public, platit din banii nostrii pentru binele nostru, pe care nu ni-l mai livreaza nicodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu