marți, 9 septembrie 2008

La supermarketul viitorului

Stateam ieri la o coada infernala la Carrefour. M-au apucat nervii, m-au lasat nervii si iar am jurat sa nu mai pun piciorul la ei in magazin.
Greu de tinut juramantul, avand in vedere ca si-au plasat strategic locatiile, taind orice alta posibilitate de alegere.

De ce, totusi, nu imi place mie Carrefour?

1. Nu imi place pentru ca e murdar. Daca la deschidere magazinele sunt/par super curate, dupa cateva luni, murdaria si praful devin standarde.
2. Nu imi place pentru ca de fiecare data cand cumpar legume sau fructe, trebuie sa sap adanc pana sa gasesc ceva nealterat, fara mucegai sau viermi. Nu inteleg de ce produsele stricate nu sunt aruncate sau poate ca, sperata ca cineva sa si-le puna in cos moare ultima.
3. Urasc personalul. Personalul standard e format din babe hidoase, pitzipoance aiurite sau hidoase-in-devenire si paznici cu nasul rosu mirosind a alcool.
Babele hidoase – probabil colectate de la fostele magazine de cartier falimentare – sunt ce-a mai rea specie de personal. Mirosind a tigari si fara dinti in gura, bat tastatura cu un deget si le vorbesc ca din cur cu clientilor, mai ales celor tineri. Fereasca sfantu! sa ai vreo reclamatie sau sa astepti la ele la casa. Te apuca batranetea.
Pitzipoancele airite stau de obicei la mezeluri. Aici primesc manusi speciale, ca sa nu atinga carnea cu mana! Nu o ating, o ating cu manusa!! Aceeasi manusa cu care se scobesc flexate in nas!!! Am vazut cu ochii mei o asemenea faza si mi-a venit sa vomit.
De aceea, nu cumpar decat carne deja ambalata de la Carrefour.
Pitzipoancele hidoase-in-devenire stau de obicei la casa, au unghiile lacuite in albastru sau negru, parul uns si cleios, prins cu o multime de agrafe colorate si caseaza de mai multe ori un produs. Daca nu te uiti pe paragon iei teapa direct, daca te uiti pe paragon iei teapa mai tarziu, caci te expediaza cu un „eu nu am ce sa fac!” la babele hidoase care proceseaza reclamatia.

Probabil in asta sta economia capitalista. Poti sa alegi intre un supermarket ieftin si mizerabil sau unul mai curat si mai scump. Eu l-as alege pe cel curat/mai scump. As sari la el de indata ce ar aparea. Deocamdata nu e prin zona. Asteptand, fac previziuni.

Supermarketurile iau amploare in Romania. Se extind rapid si agresiv. Oamenii fascinati si satui de magazinele apartament de cartier le trec pragul. Asteptarile le sunt intr-o oarecare masura satisfacute.
Timpul trece si dupa ma multe experiente cumparatorul constata ca oferata nu e asa de diversificata pe cat pare, produsele „in the house” cu marca supermarketului sunt extrem de proaste calitativ, personalul isi scoate masca, iar pe jos e mai murdar decat pe strada.

Momentul desteptarii da semnalul supermarketurilor lux sa preia conducerea. O noua generatie, intr-o locatie curata, cu personal ales pe spranceana, bine motivat/platit si cu o oferta calitativa pe masura.

Viitorul suna bine, asteptarea este mai grea.

Un comentariu:

  1. Nu am fost inca intr-un Carrefour, nici in Romania si cu atat mai putin in Polonia. Iar mesajul acesta ma motiveaza si mai putin sa ma duc. Dar am fost de cateva ori in acest tip de magazin in Franta sau Belgia. Dar ce m-a impresionat aici a fost perceptia magazinului sau mai bine zis, lipsa de perceptie a acestuia: un magazin e un loc unde se gasesc lucruri pe care le putem achizitiona; TREBUIE sa le achizitionam, pentru ca viata noastra mizerabil de monotona va fi mai roz daca aducem acasa obiecte atragatoare,multe,noi. Deja te simti mai bine daca cumperi ceva, de care in momentul acela crezi k ai nevoie. Apoi nu trebuie sa uitam rolul publicitatii si toata stiinta crearii de nevoi, de dorinte. Si atunci iti spui k societatea asta capitalista, in care am intrat si noi si pe care o descoperim si aplicam "a la Romania" transforma oamenii in unelte. Unelte ale societatii de consumatie. Bine ati venit in lumea minunata a supermarketurilor cu produse multe, dar de o calitate buna sau ma putin buna. Ce mai conteaza, oricum tot cumpara fraierii( a se citi consumatorii). Romania trezeste-te!

    RăspundețiȘtergere