vineri, 18 septembrie 2009

Uite scutul, nu e scutul

Americanii le-au luat polonezolor (si cehilor) scutul. L-au luat tocmai ieri, cand se implineau 70 de ani de la inceperea invaziei ruse asupra Poloniei. Nu va ganditi ca e o coincidenta, cu siguranta nu poate fi, mai ales ca cehii au fost anuntati cu o jumate de zi mai devreme, adica alalta ieri, printr-un telefon in miez de noapte. La polonezi nu au mai sunat americanii, ca era ora tarzie si au zis ca lasa mai bine pe maine.

Desi lipsa scutului nu a venit tocmai ca un dus rece, caci de ceva vreme se tot specula in media ca ar putea disparea, politicienii si opinia publica au reactionat puternic si automat la ea.
S-a uitat de criza (subiectul media favorit de un an incoace), de somaj, pana si de Euro, autostrazi, stadioane si din alea. Nu mai conteaza nici ca Polonia nu a fost chiar asa puternic afectata de criza. Toate sunt fara de sens in fata unei posibile amenintarii armate. Toate sunt inutile cand simpti ca ti-se poate lua tara.

Dar, suntem in anul 2009, in curand intram in 2010, suntem fericiti membrii ai UE, impartasim noi valori socialo-culturale si imbratisam noi preocupari pentru mediu si bunastare comuna. Cum e posibil ca, in lumea asta noua, cineva sa isi inchipuie ca ar mai putea avea acum loc o agresiune armata? In fond, la ce e necesar scutul cand totul se rezolva prin negocieri si bani?
Si totusi, multi polonezii se tem, iar cei ce nu se tem prefera sa fie precauti. In urma cu 70 de ani au fost pusi in fata situatiei de a nu mai avea tara, iar memoria e o femeie capricioasa, ce nu te lasa sa uiti durerea, deposedarea si deportarea.
Dimineata am ascultat o parodie despre convorbirea telefonica in care Obama ii anunta pe cehi ca nu va mai fi scutul si pe care Obama o incheia cam asa: "Si salutati-l pe presedintele vostru, pe Putin, din partea mea."

O alta problema pe care o creaza lipsa scutului pentru polonezi este data de importanta geopolitica a Poloniei pe harta Europei. Cu scutul in curte, polonezii sperau sa deschida mai multe usi si visterii, ce puteau aduce importanta politica si bunastare economica.
Fara scut usile raman inchise, visteriile intangibile, iar Polonia, o tanara aspiranta in ierarhia politiciilor internationale, cu buza umflata incercand sa arda etape. Ca la un job, cand te vezi prea repede manager, fara a fi un bun specialist inainte, si in timp ce desfaci dupul sampaniei, ti-se comunica ca esti retrogradat la incepatori.

Intrebarea la care trebuie acum sa raspunda specialistii si politicienii polonezi e daca poti sa devii important, fara a fi si agresiv. Timpul ne v-a da cu siguranta raspunsul, dar o anticipare corecta ne v-a scapa de multe neplaceri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu