marți, 25 ianuarie 2011

Bolnav in Polonia


In Polonia nu-i practic sa fii bolnav la inceput de an, caci niciodata nu stii care centru medical nu are contractele semnate cu casa de asigurari si cu medicii.

In restul anului a fi bolnav nu e mare lucru, majoritatea cabinetelor medicale fac rezervari prin telefon, suni si te programezi pentru ziua curenta sau zilele urmatoare, dar in aceeasi saptamana, de obicei nu poti face rezervari pentru saptamana urmatoare, deoarece asistentele nu stiu programul medicilor. Daca ai o urgenta si nu mai sunt vizite libere, de obicei asitenta te indemna sa vii la cabinet si sa intrii intre vizitele programate. Nu platesti nici un fel de taxe pentru asta, iar o parte dintre medicamente (de obicei antibioticele) sunt compensate (ceea ce le face mai ieftine decat in Romania). Daca un medicament este compensat, este compensat pentru toata lumea, nu doar pentru anumite categorii sociale, si ca sa-l primesti la pretul redus trebuie sa ai scris pe retata numarul PESEL (CNP-ul la noi, pe care strainii il primesc daca se inregistreaza).


Antibioticele se primesc in Polonia doar pe baza de reteta, nu le poti cumpara direct de la farmacie si daca le iei pe cale orala, intotdeauna medicul iti prescrie si un preparat pentru repararea bacteriilor din stomac.


Daca situatia e destul de roz cu vizitele la medicul de familie, vizitele la specialist sunt mai tragic-comice, caci daca vrei sa te intalnesti cu un oftalmolog, sa se uite la amigdalitata ta acuta si dureroasa, ii poti face programare peste o luna, cand deja ti-a trecut de mult.


Datorita acestei situatii cabinetele medicilor specialisti sunt de obicei foarte solicitate, o vizita variind intre 50 si 100 de zł, in functie de marimea orasului in care se afla cabinetul, localizarea lui si faima doctorului.


Pentru cei ce au abonament la centrele medicale private, tot mai populare si deja parte normala a pachetului de salariu, vizitele la specialist mai accesibile, printr-o simpla programare la telefon sau pe internet, si cu un termen de asteptare de 2-3 zile, in cazuri speciale de maxim 3 saptamani.



Multa sanatate J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu