marți, 19 martie 2013

Nasterea in filosofia embrionului

Pentru unii nasterea e ceva minunat, un moment supranatural in care un alt om vine pe lume, pentru altii e doar un eveniment dificial sau dezgustator ale carui detalii se sterg a doua zi din memorie. Unele femei gasesc nasterea frumoasa, chiar orgasmica, in timp ce altele povestesc despre cum s-au urcat pe pereti de durere sau cum nu isi mai aduc aminte de nimic, caci durerea le-a paralizat si mintea, detalii sincere pe care de obicei le impartasesc cu alte femei ce au nascut, dar nu si cu cele care nu au avut ocazia sa o faca. „Nu am vrut sa te sperii” vine repede replica ei, ca sa motiveze zambetul de pe buze si usurinta cu care ridica din umeri la intrebarile ce ma chinuiau, pe care ea le intampina de la primele silabe cu textul clasic „e doar un fleac”.
Acum e la moda sa nasti cu barbatul langa tine, un act eroic, o nevoie recent descoperita sau doar o razbunare sofisticata, cine o mai sti? Oricum, un barbat ascultator e foarte util la masat si respiratie, nu mai punem la socoteala ca usureaza munca moaselor, la supraveghearea pacientei. Un amic mi-a povestit odata, ca un doctor batran si intelept, l-a privit adanc in ochi, dupa ce ii spusese ca o va asista pe sotie la nastere, si i-a spus sa se gandesca bine, nu de alta dar acolo v-a fi ca la razboi, se vor cunoaste barbatii adevarati.
            In Polonia se promoveaza din greu nasterea naturala, adica fara „amortitoare” sau epidurala mai pe romaneste, nu, nu ma refeream la cezariana, care a fost deja promovata si acum e cat se poate de evitata. Se promoveaza atat de tare incat unele mamici, se streseaza ca ar fi mamici „rele” daca ar apela la ea, sau daca ar naste prin cezariana (!) ca nu e copilul intors (!!!), si prefera sa se pregateasca natural pentru durere, prin exercitii fizice, pe care nu le poti efectua cand te paralizeaza durerea sau cu tot felul de creme naturale, care nu functioneaza desi dai pe ele o caruta de bani. Cunosc un caz cu ditamai crema de peste 200 de euro, care a fost fix pix la nastere.
Nasterea in PL e totusi ok, mai ales atunci cand dai peste o echipa tanara, fete frumoase care iti zambesc, te mai intreaba cate una alta, un anesteziolog sa iti faca o epidurala ca sa intelegi ce iti spune moasa si sa poti coopera, un doctor care sa te coase bine, ca se taie, ca regula, nu ca exceptie, aici.
Si pentru domnele insarcinate, o nastere usoara va doresc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu