joi, 28 martie 2013

Moda tiranul vremii



Ninge. Ninge cu fulgi mici si lipiciosi, in timp ce in magazine vanzatoarele expun bucuroase colectia de primavara, scurta, usoara si fara maneci. Nu e ridicol oare? Poate ca e, dar hainele se imbraca in functie de calendar, si cum la Madrid e soare, s-a declarat primavara generala.
La fel de ridicola e vara, cu rochite subtiri pe care eu le cumpar din Polonia, dar le port doar in Romania, ca aici nu sunt decat trei zile pe an peste 40 de grade.
Doar ca moda nu e ridicola, niciodata nu a fost, e doar fashion. Asa cum e fashion sa te incalti cu sandale iarna, ca sa te gadale zapada printre degete, sau sa incalti cu cisme vara ca sa iti transpire picoarele sau ca iti ascunzi unchiile netaiate J.
Moda e frumoasa si nu prea libertina. Moda e un tiran in care ti-se da un model de urmat, frumos sau urat, comod sau insuportabile, nu conteaza, tu trebuie doar sa il urmezi, iar daca incerci il imbunatatesti un pic sau sa il adaptezi la marimea ta, ce nu bate la 90-60-90, esti naspa. Nu, nu conteaza cum te imbraci, esti naspa pentru ca nu urmezi fasonul, modelul.
In Romania moda e un tiran desavarsit, fara mila si fara limita. Daca indrasnesti sa porti o culoare, o rochie sau un pantof usor diferit, „lumea” (experta in toate cele) te v-a pune l-a zid, cu putere si cu forta, ca sa te inveti minte si sa intelegi ca nu poti fi diferit/a.
Nu poti si gata. In Polonia moda e mai relaxata, se gasesc mai multe optiuni si in general daca ai o prezenta curata, pietanata si drepta, nimanui nu ii pasa de alegerile tale vestimentare, atat de mult.

3 comentarii:

  1. Ai dreptate cu moda in Romania. zici ca acolo s-a nascut moda, ori e Parisul. si la piatza trebuie sa te duci "fashion" ca sa nu mai vorbim la lucru.
    pe afara sunt mai relaxati. nu "leaga" prea mult la asta. asa cum zici tu, daca e curat, e ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. A, si am uitat. fotografia din postare e totala! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Fotografia e din Finlanda - era iunie si 30 de grade.
    La noi ninge, nici urma de primavara. Ma gandesc sa imi cumpar niste cisme de iarna. Poate mai gasesc la outlet.
    De 'moda" din RO mi-a povestit recent o amica si mi-am adus aminte de rigoriile ei :)

    RăspundețiȘtergere