miercuri, 29 octombrie 2008

Se intampla in Romania

A mai murit un om, intr-un accident stupid de munca incercand sa salveze o lopata.
Prins intre gramezile de pamant, a mai putut doar sa ingane:
- Vai Doamne!
Si s-a dus.
Nu il cunosteam, dar cateva fotografii cu el scos din groapa de 6 metrii m-au cutremurat.
Sa fie soarta atat de cruda sau prostia, imaturitatea si rautatea celui care a refuzat sa puna in groapa panouri de protectie. Ei, caci cineva a refuzat, de aia a cazut pamantul.
A venit politia, pompierii, primarul si tot alaiul.
Cativa muncitori speriati au dat ceva declaratii aburite. Nu stiu, nu am vazut, stiu si eu!?!
I-a lovit brusc lapsusul cauzat de zvonul:
- Nu zi nimic, ma, ca il scot pe inginer vinovat!
Tacerea comoara de aur. Aceeasi tacere pe care au avut-o cu cateva ore mai devreme cand soferul buldozerului i-a informat planul zilei:
- Eu sap! Si nu pun nici un fel de panouri. Pe mine nu ma intereseaza ce faceti. Eu pentru asta is aici, sa sap. Nu am vreme de pierdut pe strazile astea...
Si a sapat, omul. I-a sapat groapa altuia.

Povestea e reala. S-a intamplat luni.
Ma intristeaza si ma revolta in acelasi timp, dar cel mai tare ma doare tacerea.
Tacerea, frica si prostia, merg mana in mana si ne baga in groapa. Oare, cand ne vom trezi sa ne cerem drepturile? Oare, cati dintre noi trebuie sa mai moara, ca sa ne desteptam si sa ne luptam? Pentru un pumn de bani ne umilim, ne injosim si mai nou ne dam viata.

Fratilor, luptati odata pentru drepturile voastre! De cine si de ce va e frica? Mai rau nu poate sa va fie, sunteti deja la limita. Urmatorul pas in groapa e ultimul!

In loc de epilog:

Marti firma a „concediat” toti muncitorii angajati „la negru”, adica aproape pe toti participantii la accident. Nu s-a mai deranjat sa le plateasca lefele.
Politia a definitivat lista cu martori, de pe care l-au omis pe unul dintre cei mai apropiati participanti la accident. Coincidenta sau nu, era un muncitor angajat „la negru”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu