sâmbătă, 7 martie 2009

Rromanii vs Tiganii in viziunea poloneza

Romania a luat-o pe coaja cu tiganii/rromii, cam rau de tot si in loc sa se trezeasca la realitate o mai ia inca.

Cand am venit prima data aici, toti ma priveau cu indulgenta. Mi s-a soptit inca de la inceput ca in Polonia, romanii nu sunt vazuti prea bine.
Mai corect, lumea crede ca romanii sunt tigani. Adica Roman = Tigan.

De ce? Ei bine din doua motive.

Prin anii '90, cand s-au deschis granitele si visul oricarui tigan era sa ajunga la cersit si furat in Vest: Germania, Franta, Spania, Italia, etc, Polonia a fost folosita ca si tara de tranzit.
Abia iesiti cu capul in lumina democratiei, polonezii s-au vazut invadati de un val de cersetori si hoti – tigani – fara precedent. Cum toti spuneau ca sunt rromani si vin din Romania.
De aici si confuzia, oamenii inceput sa creada ca tiganii sunt romani, iar Romania e tara lor de bastina, de loc, de origine.
Romania? A, da, de unde vin tiganii – pentru ca in Polonia rromii/tiganii se numesc tigani. Exista acest cuvant aici si se scrie cygan.
Intre timp, tiganii ai ajuns la destinatie, dar tot au mai ramas cativa clienti fideli ai Poloniei, in orasele mai mici, in special in partea de sud-est a Poloniei (mai apropiata de Romania).
Mai vad si eu cate unul stand pe la biserici sau cimitire cu cate o o bucata de hartie in mana: „Sunt din Romania, va rog sa ma ajutati ... bla, bla”. Lenea, ne manaca pe toti... in fine.

Al doilea motiv, care nu tine de tigani, dar tine de romanii, e legat de imaginea noastra si promovarea imaginii si valorilor noastre (poate valorile mai tarziu, dupa ce le trecem prin inalbitor, Ace parca era bun, nu?) in afara tarii, inclusiv in Polonia.
In Polonia, am spus! Da, Polonia. Stiti unde este pe harta? Capitala Varsovia! Alo? Au fost si vecini cu noi.
Mai exista tari in Europa in afara de Italia si Spania. Da, mai exista, si in UE, alte tari!

Stiu ca e mai important sa bagam milioane in Italia si Spania – unde e grosul alegatorilor – dar sunt si romani care locuiesc in Polonia si ii doare. Ii doare si ii afecteaza.
Intr-adevar, in Polonia nu emigreaza multi romani. Nu au pentru ce. Nu se castiga fenomenal si e mult mai frig, in plus la muncile de jos ii au pe ucrainieni – daca e cazul, ceea ce nu mai e acum, de cand cu criza – care vin bucurosi si se descurca si mai usor cu limba.

DAR, pentru noi, putinii – si totusi cativa – romani care suntem pe aici, ar fi frumos din partea tarii mama – a guvernului, ala cu bugetul si externele – sa faca o campanie de informare, o campanie de curatare a imaginii noastre, in Polonia si nu numai.
Sunt convinsa cu ar fi multi romani gata sa puna umarul pentru treaba asta, eu una ma declar, doar pentru a nu avea la tot pasul situatii neplacute si jenante.

Cateodata mi-e greau sa spun ca sunt romanca. Astept reactia si imi pregatesc raspunsul, cum ca: nu sunt neagra intr-adevar, nici parintii mei; nu, nu suntem mai negrii noi astia din Romania; da, multi tigani au venit din Romania, stiu; nu sunt tiganca, sunt din Romania, dar nu sunt tiganca; Romania e intr-adevar o tara frumoasa, bla, bla ... inutil.
Prieteni apropiati care ma cunosc, nu m-au crezut, pana nu i-am adus in Romania. Atunci au avut o revelatie.
Au ajuns si ei la concluzia ca Romania e o tara frumoasa, si foarte asemanatoare cu Polonia, cu oameni normali, si ce pacat ca ei si majoritatea polonezilor credeau/cred ca noi romanii suntem tigani si ca Romania e tiganiada. Dar daca nimeni nu face nimic...

Mai departe judecati si voi ce e de facut si cum ne-o fi mai bine, caci asa cum ne asternem asa dormim.

2 comentarii:

  1. Romani(hm), reprezentare (?) guvern si diplomatie (?!) sa faca ceva pentru romani(!), da sa faca ceva pentru noi, (!!!) raman din pacate, in perioada post-comunista, litera moarta, pleonasme chiar. Si de ce? pentru ca alesii si functionarii nostri sunt prea ocupatii sa isi vada de propriul lor fund, si din pacate marea lor majoritate oricum nu stiu sa faca altceva, k nu le poate trece prin cap, unde e un vid absolut, insotit de tacere si intuneric. Bacovia ar gasi cuvinte mai usor decat mine sa le caracterizeze capacitatea de actiune. Si oricum, nu pot actiona k nu sunt fonduri, nu-i asa? Cum sa faca ceva, de unde bani, de unde fortele umane necesare? Si nu numai in Polonia,citeam saptamana trecuta k si in Elvetia e la fel, in Germania, peste tot cred. Si de ce? Aaaaa, asta e greu de explicat, dar in mod sigur e o chestie de autorizatii in toata treaba, k de trebuie sa primesti aviz verde de la Bucuresti inainte sa actionezi in diplomatie, de la unul altul, care sunt bine instalati in birourile incalzite la greu, k asta avem in tara, caldura, si persoanele respective nu mai pot de fraierii care au emigrat in stanga in dreapta si au probleme. Dupa ce s-au dus pe acolo? Si eu ce sa fac acuma? Ghinion! Ghinion azi, maine, timp de 20 de ani.
    In orice caz, eu mi-am depus actele pentru dubla cetatenie: nu sunt plecata de mult, dar de cand noul concept al "democratiei alese", ma incadrez. Si o sa incerc sa imi atrag mai multe sanse, prin posibilitatea de a avea mai multe drepturi, mai multe garantii. Si ma gandesc k nu ar strica, mai ales daca vin din partea unei tari dezvoltate cu adevarat, unde oamenii pot fi tratati ca oameni, si unde nu trebuie sa te duci cu plocoane pe la usi, din spatele carora esti oricum privit precum un nimic.
    Un lucru e sigur cu tiganii: discutam in urma cu un an cu un consilier la primaria capitalei, care mi-a marturisit mandru, k impreuna cu colegii sai, se bucura: dupa intrarea in UE, in Bucuresti e bine, 90% dintre tiganii care mai ramasesera s-au tirat!
    Ah e bine, e sigur ca e mai simplu asa, si acum bravo!
    Cine seamana ploaie culege furtuna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, foarte frumos.

    Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere