duminică, 15 martie 2009

Traditii de nunta in Polonia (I)

Despre cununia religioasa catolica in Polonia

Cununia religioasa catolica se face intre persoane catolice sau intre o persoana catolica si alta de o alta religie sau atee. Cununia dintre o persoana catolica si una ortodoxa se face fara probleme, iar organizarea nu presupune atat de multa birocratie. Principala conditie este ca persoana ortodoxa sa fie botezata.
Persoana ortodoxa nu trebuie sa isi schimbe religia, nici sa declare in vreun fel ca are intentia sa o faca.
In Polonia, daca se face cununia religioasa, nu mai este necesar sa se faca si cununia civila, ea fiind recunoscuta de catre stat. Trebuie doar semnate niste documente aditionale de la starea civila. Nu se fac analize de sange si nici nu este nevoie de adeverinta de la medic.
Pentru cununia religioasa se face insa un curs de pregatire, organizat de biserica. Cursul este obligatoriu pentru catolici. Cursul este sustinut de preoti, sociologi sau psihologi.

Cursul este un fel de: gandestete bine daca vrei sa te casatoresti – casatoria e o treba foarte serioasa – nu toate vor fi roz si vei avea momente foarte proste – v-a trebui sa ai multa rabdare si nervi de otel – existata totusi si parti bune – mai bine asteapta daca nu esti pregatit – te casatoresti pentru toata viata, noi (biserica catolica) nu acceptam divortul decat in cazuri extreme – foloseste metode de contraceptie naturale.

Cursul e o idee interesanta, poate fi chiar utila, mai ales pentru cei ce se casatoresc doar de dragul de a o face, iar la prima cearta mai serioasa, fiecare isi ia bagajele si pleaca la mama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu